Za otoky nohou může i špatná obuv

Za otoky nohou může i špatná obuv Letní sandálky se ani zdaleka neblíží lékaři doporučované obuvi. Otékají vám nohy, ačkoli nemáte řádné problémy s žilním systémem? Na vině není možná váš zdravotní stav, ale ploché nohy či nevhodná obuv .

Otékající nohy dokážou znepříjemnit teplý letní den i lidem jinak zdravým. Zatímco u nemocných bývá příčinou špatná funkce žilního systému, u zdravých jsou to ploché nohy a nevhodná obuv. Řekl to Karel Bartík z oddělení cévní chirurgie Nemocnice Na Homolce. Prvním krokem k nápravě je podle něj opatřit si boty s měkčí podrážkou a lepším odpružením nášlapu.

„Vhodná je obuv s plnou patou a špičkou a se silnou měkkou podrážkou. To však rozhodně neodpovídá tomu, co lidé v létě nejčastěji nosí,“ poznamenal.

Špatné postavení záprstních kostí v nevhodných botách podle odborníka způsobí, že místo našlapování na první a pátý prst, tedy vnitřní a zevní okraj nohy, našlapuje člověk na celou plochu chodidla. Napínání vazů spojujících prsty napříč působí bolestivě. Člověk mění styl chůze a omezuje pohyb některých svalů. Tím se mění oběhové poměry v noze a následně vzniká otok, popsal lékař.

Lidé, u nichž otoky přetrvávají i po výměně obuvi , by si podle něj měli opatřit do bot pomůcky z nabídky zdravotnických prodejen. Při mírném postižení klenby obtíže ustoupí. V těžších případech je nutno navštívit ortopeda, aby předepsal speciální vložky do bot zhotovené na míru, někdy je nutná i operace.

 

Další články o zdravotní obuvi

Odeslat článek známému   Vytisknout