Žirafa-dobrovolná certifikace dětské obuvi.

Firma ESSI – Zdeňka Savčenková nikdy neměla dobrovolně certifikovanou dětskou obuv s logem „žirafa“, takže této firmě nemohla být nikdy tato značka ani odejmuta. Faktem je, že firma ESSI asi před třemi lety měla zájem o dobrovolnou certifikaci svých modelů dětské obuvi , ale z finančních důvodů od tohoto zájmu nakonec ustoupila. Pro Vaši představu, náklady na certifikaci 1 modelu obuvi jdou řádově do mnoha tisíců korun (třeba i 10 tisíc Kč), když pak má firma zájem certifikovat třeba dvacet nebo třicet modelů, pak se celková částka za certifikaci pohybuje v mnoha stovkách tisíc korun. To je bohužel problém dobrovolné certifikace dětské obuvi – je to pořád příliš drahé (a to už má tento projekt téměř 10 let existence). Proto řada firem o „žirafu“ nemá zájem, ale přitom vyrábí nebo dováží velmi kvalitní dětskou obuv.

Co se týče samotné „žirafy“, tedy dobrovolně certifikované dětské obuvi , dle mého názoru spotřebitelé nepochopili správně její význam. Platí totiž toto pravidlo: „I ta nejlepší a nejkvalitnější dětská obuv je špatná, pokud je prodaná na neodpovídající rozměry dětských nohou“. Je bohužel mnoho maminek, které někdy a někde četli o „žirafě“ a myslí si, že obuv s modrým obrázkem žirafy jejich ratolesti spasí a nemůže jim nikdy poškodit nožičky. Ve skutečnosti však bylo smyslem „žirafy“ domluvit se s výrobci a dovozci na jednotném systému značení dětské obuvi , a to přesném metrickém délkovém a šířkovém systému, a posléze správný výběr této obuvi při prodeji podle přesné velikosti (délky a šířky) nohou dítěte. To znamená, že se při nákupu každé nové obuvi musí dětem přesně změřit na speciálním měřícím přístroji nožičky (pravá i levá, a to v délce i šířce) a podle zjištěných rozměrů se nabídne rozměrově správná obuv. Pokud se při nákupu obuvi dětem nožičky nezměří, anebo změří jen délka, pak ani „žirafa“ Vám nebo jakékoliv jiné mamince nezaručí správné padnutí obuvi podle nožiček Vašich dětí. Děti (stejně staré) nemají stejné nožičky, liší se (někdy i velmi významně) délkou, šířkou, objemem, tvarem. Každé dítě (i třeba z dvojčat, vícerčat) má jedinečné rozměry nohou.

Sám jsem se spolupodílel před 10ti lety na hromadném měření nohou dětí, které probíhalo v některých městech ČR a vím, že třeba v jedné školní třídě byly ohromné rozdíly jak v délkách, tak i šířkách nohou (mezi děvčaty i mezi chlapci). Takže pokud chcete své děti dobře obouvat, žádejte při nákupu nové obuvi pečlivé proměření jejich nožiček a posléze garantovaný výběr rozměrově odpovídající obuvi od obchodníka.

Snad jsem to nenapsal moc teoreticky a pochopíte moje slova, nebylo mým zájmem povzbuzovat nebo hanit „žirafu“. Snažil jsem se Vám jen vysvětlit, že samotná obuv se žirafou nebo i jakákoliv jiná obuv vybraná pouze odhadem bez odborného proměření dětských nožiček je k ničemu. Stejně tak ne vždy musí být obuv se „žirafou“ pro některé děti ta nejlepší. Je tady skutečně řada výrobců nebo dovozců, kteří „žirafu“ nemají, ale jejich dětská obuv je velmi kvalitní a prostě dobrá.

Přeji Vám jen úspěšné nákupy dětské obuvi a Vašim dětem jen krůčky bez puchýřků a otlaků.

S pozdravem

Jaromír Šlágr Česká obuvnická a kožedělná asociace Zlín

 

Další články o zdravotní obuvi

Odeslat článek známému   Vytisknout